Próbowali Państwo kiedyś dodać do zupy serek topiony? Jeśli nie, to warto spróbować. Jest wyśmienity. Najlepszy jest naturalny, złoty ementaler, ale do jarzynowej pasuje też ziołowy. Nadaje on zupie ostrzejszy smak, a także trochę zagęszcza. Serek najlepiej dodawać drobno pokrojony pod koniec gotowania i mieszać, aż się rozpuści.
• 4 ziemniaki
• mały kalafior
• włoszczyzna bez kapusty
• łyżka masła
• 2 opakowania serka topionego
• sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, włoszczyznę pokroić w słupki por w plasterki. Zalać 2 litrami wody, dodać masło, przyprawy, gotować 20 min. Dodać kalafior podzielony na różyczki, gotować do miękkości. Pod koniec dodać rozdrobniony serek można też dodać rozdrobnione mięso z kurczaka (np. z rosołu) ciągle mieszając. Posypać zupę koperkiem.
Biskup nominat Krzysztof Nykiel: pragnę z ojcowskim sercem służyć Chrystusowi w Kościele
2024-05-03 14:57
Vatican News/ Ks. Paweł Rytel-Andrianik, Artur Hanula
@VaticanNewsPL
bp Krzysztof Józef Nykiel
Pragnę z ojcowskim sercem służyć Chrystusowi w Kościele. Serce Ojca, to serce w którym jest miejsce dla każdego, dlatego pragnieniem jest to, aby moja posługa, jako następcy Apostołów, była właśnie w ten sposób przeżywana i realizowana - powiedział Vatican News - Radiu Watykańskiemu regens Penitencjarii Apostolskiej, biskup nominat Krzysztof Józef Nykiel, którego 1 maja Papież Franciszek mianował biskupem.
Majową pobożność skierowaną ku Matce Bożej zauważamy w różnych miejscach i
okolicznościach. Tak jest i tak było przez wieki. Maryja otaczała opieką, kiedy prosiliśmy o to, ale też wspierała, kiedy brakowało już sił, aby zwracać się o pomoc.