Reklama

Niedziela Łódzka

Odżywiaj się zdrowo

Jak karmić dzieci

Jolanta Krzyżanowska
dietetyk

Anna Skopińska

Jolanta Krzyżanowska dietetyk

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Latem dieta dziecka powinna być urozmaicona. Monotonne żywienie może być przyczyną niedoborów witamin i składników mineralnych (m.in. żelaza, cynku, jodu). Przygotowując posiłki, należy dołożyć starań, by nie pomijać żadnych grup produktów spożywczych. W menu dziecka powinny znaleźć się: jaja, mleko i jego przetwory, chude gatunki mięsa, drobiu i ryb, różne rodzaje zbóż, warzyw i owoców, rośliny strączkowe i tłuszcze. Dzięki urozmaiconej diecie dzieci mają możliwość poznania nowych, ciekawych smaków.

Talerz z posiłkiem dziecka powinien być kolorowy. To pobudza apetyt, i szczególnie niejadki zachęca do jedzenia. Gwarantuje dostarczenie organizmowi składników odżywczych, zwłaszcza białka, witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego. Jeżeli posiłki będą atrakcyjne, smaczne i dostosowane kalorycznie i odżywczo, to dziecko nie będzie szukało przekąsek uzupełniających jego menu. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, dzieci powinny spożywać co najmniej 5 porcji różnych warzyw i owoców dziennie. Chociaż dzieci zazwyczaj lubią soki, nie należy podawać ich nadmiernie. Jeden raz dziennie w ilości nieprzekraczającej 200 ml (bez dodatku cukru), a dzieciom do 3. roku życia wyłącznie soki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Najlepiej wybrać wodę mineralną niskozmineralizowaną lub źródlaną. Trzeba ograniczyć napoje słodkie, nie podawać mocnej herbaty ani herbat aromatyzowanych. Latem można jogurt naturalny lub kefir zmiksować z dodatkiem świeżych truskawek, malin, jagód, gruszek, czy jabłek. Taką bombę witaminową przygotować codziennie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2015-07-23 13:30

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Najważniejszy umiar

Niedziela Ogólnopolska 51/2019, str. 77

Krzysztof Wowk

Święta Bożego Narodzenia w Polsce związane są również z tradycjami kulinarnymi. Czy tradycyjne potrawy, których bazę stanowią m.in.: ryby, kapusta, suszone grzyby, mak, są zdrowe?

Więcej ...

Katoliccy duszpasterze obcokrajowców: w ostatnich miesiącach wzrosła w Polsce liczba uczestników Mszy św.

2024-05-09 09:15

Karol Porwich/Niedziela

Migracja jest jednym z najpoważniejszych wyzwań duszpasterskich Kościoła katolickiego w Polsce - oceniano podczas spotkaniu duszpasterzy obcokrajowców, które obradowało w siedzibie KEP w Warszawie. Zwrócono uwagę, że w ciągu ostatnich miesięcy wzrosła liczby uczestników mszy św. i innych inicjatyw.

Więcej ...

Peregrynacja w Pątnowie

2024-05-09 16:17

Maciej Orman/Niedziela

– Wyciśnij na naszych sercach znak miłości, abyśmy przez Ciebie i w Tobie odnaleźli wierność naszemu Bogu i bliskość z każdym człowiekiem. (...) Pomóż nam pokonywać przeszkody i być silniejszymi od tego, co nam zagraża – tymi słowami ks. Sławomir Kandziora, proboszcz parafii św. Jana Apostoła i Ewangelisty w Pątnowie, 8 maja powitał Maryję w znaku obrazu jasnogórskiego.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Abp Galbas: diecezja sosnowiecka jest do obsiania, a nie do...

Kościół

Abp Galbas: diecezja sosnowiecka jest do obsiania, a nie do...

Twórca pierwszej reguły

Święci i błogosławieni

Twórca pierwszej reguły

8 maja - wielkie pompejańskie święto

Kościół

8 maja - wielkie pompejańskie święto

Jezus jest obecny zawsze, gdy oglądamy Go pod postacią...

Wiara

Jezus jest obecny zawsze, gdy oglądamy Go pod postacią...

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Wiadomości

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2024 roku