Zapiekanka nie jest szybka w przygotowaniu, ale bardzo smaczna i sycąca. Można też zrobić ją wcześniej i odgrzać. Polecamy przepis p. Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.
Filety z kurczaka podzielić na małe kotleciki, delikatnie rozbić, posypać przyprawą. Boczek pokroić w paski. Pieczarki zetrzeć na tarce, udusić na maśle z drobno pokrojoną, posoloną cebulką. Brytfankę wysmarować masłem, ułożyć boczek, na nim rozłożyć kotleciki z kurczaka, a następnie uduszone pieczarki. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20 min w temp. 180°C. W tym czasie ubić 4 białka na pianę, dodać żółtka, a na koniec starty na grubych oczkach tarki żółty ser, wymieszać i zalać podpieczone mięso z pieczarkami. Zapiekać jeszcze 10 min.
Bp Przybylski do nowych diakonów: bądźcie mądrzy mądrością Boga, a nie świata
2024-05-11 16:37
Ks. Mariusz Frukacz
Karol Porwich/Niedziela
– Dzisiaj bardzo potrzeba mądrych diakonów w tym świecie takim rozbitym, relatywnym. Bądźcie mądrzy mądrością Boga, mądrością Bożych przykazań, a nie mądrością tego świata. Bądźcie mądrzy mądrością Kościoła, a nie jakąś własną mądrością – powiedział bp Andrzej Przybylski.
Abp Antonio Guido Filipazzi na Skałce: Wzywam Kościół w Polsce do szczerej i skutecznej jedności
2024-05-12 13:15
pra/KAI
Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej
- Pragnę wezwać Kościół Boży w Krakowie i w Polsce do szczerej i skutecznej jedności; jedności, która opiera się na racjach nadprzyrodzonych, a nie tylko ludzkich, aby można było wiarygodnie i owocnie wypełniać misję, otrzymaną od Boskiego Założyciela, a także być ziarnem zgody w dzisiejszym społeczeństwie i świecie, które są tak spolaryzowane i skonfliktowane - mówił abp Antonio Guido Filipazzi, nuncjusz apostolski w Polsce podczas uroczystości ku czci św. Stanisława przy Ołtarzu Trzech Tysiącleci na Skałce w Krakowie.