WYKONANIE: Kaszę zalej wrzątkiem o objętości 2,5 raza większej niż kasza. Dodaj płaską łyżeczkę soli oraz masło. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Garnek ustaw na płycie ochronnej i gotuj przez 30 minut, nie odkrywając pokrywki, lub przełóż kaszę do naczynia żaroodpornego, przykryj je i na 30 minut wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Podaj na słodko z musem jabłkowym.
Europejskie Kościoły spotkały się z ministrem ds. Unii Europejskiej Adamem Szłapką
2025-04-07 19:48
comece.eu/KAI
Adobe Stock
Delegacja Komisji Episkopatów Unii Europejskiej (COMECE) i Konferencji Kościołów Europejskich (CEC) spotkała się w Warszawie z ministrem ds. Unii Europejskiej Adamem Szłapką. Spotkanie odbyło się w poniedziałek, 7 kwietnia 2025 r., w kontekście trwającej prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.
W wieku 47 lat zmarł nagle ksiądz z archidiecezji częstochowskiej
2025-04-02 13:01
archiczest.pl
Karol Porwich/Niedziela
Kuria Metropolitalna w Częstochowie informuje, że 1 kwietnia 2025 r., w wieku 47 lat, w 22. roku kapłaństwa, odszedł nagle do Pana śp. ks. Jacek Drozdek.
Wałbrzych. Zatrzymać się w pędzącym świecie – zaproszenie dla studentów
2025-04-07 23:44
ks. Mirosław Benedyk
Adobe.Stock
W codziennym zabieganiu, między wykładami, kolokwiami a obowiązkami domowymi, coraz trudniej znaleźć chwilę na oddech, modlitwę i refleksję. Właśnie z myślą o studentach Ziemi Wałbrzyskiej, którzy pragną głębiej spojrzeć w siebie i odnaleźć pokój serca, przygotowano wyjątkowe spotkanie pod hasłem „Zatrzymać się w pędzącym świecie”.