SKŁADNIKI:
6 białek jaj
30 dag cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
szczypta soli
DODATKOWO:
200 g serka mascarpone
200 g czerwonej porzeczki
WYKONANIE:
Do wysokiego naczynia wlej białka, dodaj szczyptę soli i zmiksuj wszystko do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodawaj cukier, miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Do piany z białek dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i ponownie zmiksuj. Dużą tortownicę (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę białkową wlej na papier, uformuj okrąg; sprawnymi ruchami szpatułki podciągaj masę do góry, by tworzyć torcik. Uformowaną masę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 5 min. Po tym czasie zmniejsz temp. do 150°C i piecz przez ok. 1,5 godz. Bezę ostudź w uchylonym piekarniku. Przed podaniem na wierzchu bezy ułóż ubity serek mascarpone i porzeczki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu