Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na święta i nie tylko

Zajrzyjmy do przedwojennych książek kucharskich w poszukiwaniu świątecznych smaków.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Maria Paszyńska, pisarka, autorka blisko trzydziestu bestsellerowych powieści historycznych, felietonistka, scenarzystka. Kobieta z nieposkromionym apetytem na przeszłość. Od niedawna youtuberka, tworząca kanał historyczno-kulinarny Smaki Historii.

Smaki Historii to wyjątkowa przestrzeń, której celem jest opowiadanie o polskich tradycjach kulinarnych, o fascynujących dziejach polskiego smaku, ale i o sztuce radzenia sobie z niedostatkami w czasach, gdy brakowało wszystkiego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W każdych czasach jednak ludzie potrzebują jeść, nie tylko po to, by odżywić ciało, lecz także by celebrować, świętować, być razem.

Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

SKŁADNIKI :
* 1 litr bulionu warzywnego
* 2 nieduże cebule
* 5 dag suszonych grzybów (najlepiej mieszanych)
* sól i pieprz wg upodobania
* natka pietruszki
* śmietanka
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
na kluski:
* 2 jajka
* 4 łyżki mąki

Reklama

Wykonanie:
1. Suszone grzyby wieczorem zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc pod przykryciem, by odpowiednio zmiękły.
2. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na łyżce masła na złoto.
3. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy doń grzyby i gotujemy ok. 30 min.
4. Wyławiamy grzyby.
5. Przygotowujemy zaprażkę, czyli na łyżkę stopionego masła wsypujemy łyżkę mąki i chwilę rumienimy na patelni.
6. Zaprażkę dodajemy do bulionu i dokładnie mieszamy.
7. Ugotowane grzyby siekamy drobniuteńko.
8. Do miseczki wbijamy 2 jajka, wsypujemy 4 łyżki mąki i miksujemy na gęste – „żeby się lało grubym sznurkiem” – ciasto.
9. Do ciasta dodajemy posiekane grzyby.
10. Wlewamy powoli ciasto do gotującej się grzybowej i gotujemy jeszcze 2-3 min.
11. Doprawiamy do smaku.
12. Podajemy z natką pietruszki i kleksem śmietanki.

Dorsz w czerwonej kapuście

SKŁADNIKI :
* nieduża główka czerwonej kapusty
* 50 dag filetu z dorsza
* cebula
* 2 łyżki masła
* łyżka mąki
* szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* sok z cytryny
* łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Kapustę szatkujemy i sparzamy wrzątkiem.
2. Cebulę kroimy drobno.
3. W dużym rondlu lub na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło i złocimy na nim cebulę.
4. Cebulę posypujemy płaską łyżką mąki i rozprowadzamy czerwonym winem.
5. Kapustę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy na patelnię.
6. Całość posypujemy łyżeczką cukru i dusimy pod przykryciem ok. kwadransa.
7. Na podduszonej kapuście układamy filety z dorsza i przykrywamy od góry warstwą kapusty.
8. Dusimy ok. 20 min.
9. Przyprawiamy do smaku.
10. Podajemy z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniaczkami.

Krem śmietankowy ze skórką pomarańczową

SKŁADNIKI:
* 1/2 l mocno schłodzonej śmietanki kremówki
* 12,5 dag smażonej skórki pomarańczowej
* 4 łyżki cukru
* laska wanilii
* 5 łyżeczek żelatyny
* pół szklanki mleka

Reklama

Wykonanie:
1. Skórkę pomarańczową drobno siekamy.
2. Do ciepłego mleka wsypujemy żelatynę, porządnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
3. Śmietankę ubijamy, powoli dodając cukier i bacząc, by nie zrobiło się nam masło.
4. Dodajemy ziarenka z rozkrojonej laski wanilii i posiekaną skórkę, ostrożnie mieszamy.
5. Powoli wlewamy przestudzoną żelatynę i mieszamy.
6. Wylewamy krem do silikonowych foremek.
7. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
8. Serwujemy delikatnie oprószone cynamonem.

Risotto z jarmużem i kasztanami

SKŁADNIKI:
* spory pęczek jarmużu
* 25 dag kasztanów jadalnych
* 2 łyżki masła
* pół łyżki mąki
* pół szklanki mleka
* 2 szklanki ryżu do risotto
* 2 szklanki bulionu
* szklanka białego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* 1 cebula
* parmezan
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Odrywamy od łodygi liście jarmużu, parzymy je wrzątkiem, a następnie dusimy w osolonej wodzie.
2. Uduszony jarmuż szatkujemy.
3. Na patelni przygotowujemy zaprażkę z mąki i masła i rozprowadzamy połową szklanki mleka.
4. Dodajemy jarmuż i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Kasztany myjemy i nacinamy w krzyżyk tam, gdzie wypukła końcówka, następnie gotujemy kwadrans w wodzie.
6. Kasztany obieramy i drobno siekamy.
7. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulkę na maśle i dodajemy do niej kasztany.
8. Dodajemy suchy ryż i bardzo dokładnie mieszamy, tak by ziarenka obtoczyły się tłuszczem.
9. Smażymy ok. 3 min.
10. Wlewamy pół szklanki wina i mieszamy.
11. Gdy ryż wchłonie wino, wlewamy 1/3 gorącego bulionu i mieszamy, ale nie za mocno.
12. Gdy odparuje, wlewamy kolejną porcję i tak aż do końca. Wlewamy, mieszamy, czekamy. Risotto to danie wymagające cierpliwości.
13. Po ok. 20 min sprawdzamy stan ryżu – powinien być miękki i sprężysty (absolutnie nie rozgotowany).
14. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy przygotowany uprzednio jarmuż.
15. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
16. Podajemy ze startym parmezanem.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2024-12-17 12:16

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Świąteczne słodkości

Więcej ...

Abp Fisichella: Jak telefon bez zasięgu, tak my bez Jezusa

2025-09-26 16:15

Vatican Media

Wyobraźcie sobie telefon bez zasięgu. Tym jest nasze życie bez Jezusa - powiedział abp Rino Fisichella podczas Mszy dla Papieskiej Szkoły Piusa IX. W pierwszym dniu Jubileuszu Katechetów uczniowie i nauczyciele tej szkoły przybyli do Bazyliki św. Piotra, by przejść przez Drzwi Święte i wziąć udział w Eucharystii przy ołtarzu katedry.

Więcej ...

Wałbrzych. Ks. Kazimierz Kordek pożegnał swojego tatę

2025-09-26 17:38
Ks. Kazimierz Kordek prowadzi trumnę swojego ojca śp. Czesława na cmentarzu parafialnym w Poniatowie

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Ks. Kazimierz Kordek prowadzi trumnę swojego ojca śp. Czesława na cmentarzu parafialnym w Poniatowie

W kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Wałbrzychu-Poniatowie odbyły się uroczystości pogrzebowe śp. Czesława Kordka, ojca ks. Kazimierza Kordka. Eucharystii przewodniczył bp Ignacy Dec w koncelebrze 27 kapłanów z diecezji świdnickiej, legnickiej i wrocławskiej.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Wiara

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

„A wy za kogo Mnie uważacie?”

Wiara

„A wy za kogo Mnie uważacie?”

Patronowie Dnia: Święci Kosma i Damian – święci...

Święci i błogosławieni

Patronowie Dnia: Święci Kosma i Damian – święci...

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Tragedia w USA. Nie żyją polscy żołnierze

Wiadomości

Tragedia w USA. Nie żyją polscy żołnierze

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Kościół

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

Ksiądz, powstaniec, patriota. Powieszony przez Niemców na...

Kościół

Ksiądz, powstaniec, patriota. Powieszony przez Niemców na...

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

Wiara

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego