Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

W czerwcu na stole

Choć wiele warzyw w supermarketach jest dostępnych przez cały rok, to najzdrowsze są te świeże. W czerwcu czujemy już zapach i smak lata. Po co więc warto sięgnąć? I co smacznego przygotować?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szpinak

Źródło witamin (zwłaszcza C) i soli mineralnych, żelaza, potasu, magnezu oraz beta-karotenu i luteiny. Chroni przed miażdżycą, łagodzi skutki stresu, ma właściwości uspokajające, obniża „zły” cholesterol i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Stosowany do kanapek i sałatek, do makaronów, pierogów czy naleśników.

Sałatka

SKŁADNIKI :
* 3 garście świeżego szpinaku baby
* 2 pomidory
* 1 ogórek
* 3 łyżki oliwek konserwowych
* ser sałatkowy typu feta

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Propozycja sosu: wymieszaj sok z połowy cytryny, pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, łyżkę oliwy i odrobinę wody.

Wykonanie:
1. Warzywa umyj, osusz.
2. Pomidory i ogórka pokrój w grubą kostkę.
3. W salaterce wymieszaj szpinak z pozostałymi warzywami i sosem.
4. Posyp pokrojonym w kostkę serem.

Natka z pietruszki

Niskokaloryczna, bogate źródło witamin C, A i K oraz kwasu foliowego i żelaza. Ma działanie przeciwzapalne i moczopędne, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność, sprzyja poprawie kondycji skóry i włosów. Używana do zup i sosów, sałatek oraz dań mięsnych i rybnych, także do przygotowywania napojów.

Pesto

SKŁADNIKI :
* pęczek natki pietruszki
* garść orzechów (dobrze się tu sprawdzą nerkowce)
* łyżka soku z cytryny
* 2-3 łyżki oliwy z oliwek
* sól do smaku.

Reklama

Wykonanie:
1. Umytą i osuszoną natkę pietruszki niedbale posiekaj i zblenduj z orzechami.
2. Dodaj oliwę i sok z cytryny, dosól do smaku. Zblenduj na gładką masę. Ilość oliwy dostosuj do pożądanej konsystencji i przeznaczenia pesto (do makaronu może mieć więcej oliwy, do smarowania chleba – mniej).
3. Pesto przechowuj szczelnie zamknięte w słoiczku w lodówce do kilku dni.

Kalarepa

Jest niskokaloryczna, za to bogata w błonnik i witaminy. Wspiera pracę układu nerwowego i odporność organizmu, korzystnie wpływa na wzrok, zapobiega nowotworom. Polecana jest jako przekąska, dodatek do twarogu i surówek czy ciepłych dań.

Faszerowana

SKŁADNIKI :
* 4 kalarepy
* 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
* 1 marchew
* 4-5 pieczarek
* 1 jajko
* natka pietruszki
* przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalarepy umyj, obgotuj chwilę we wrzątku, żeby zmiękły. Następnie odkrój górną część. Wydrąż na grubość ok. 1 cm.
2. Mięso podduś ze startą marchewką i drobno pokrojonymi pieczarkami.
3. Do wystudzonego mięsa dodaj jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
4. Do miseczek z kalarepy nałóż farsz, przykryj końcówkami.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 20 min (długość pieczenia dostosuj do wielkości kalarepy).

Bób

Zawiera kwas foliowy, żelazo, witaminę B12, jest źród- łem roślinnego białka i błonnika. Obniża stężenie cholesterolu, pomaga regulować ciśnienie krwi, pracę jelit, wspomaga leczenie choroby Parkinsona, anemii i miaż- dżycy. Podawany po obróbce cieplnej

Spaghetti carbonara

SKŁADNIKI:
* 15-20 dag makaron spaghetti lub wstążki
* 10 dag boczku wędzonego
* 1 szklanka ugotowanego bobu
* natka pietruszki
* ząbek czosnku (opcjonalnie)
* 120-130 ml śmietanki
* 2 żółtka
* garść startego parmezanu
* sól do smaku

Wykonanie:
1. Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu (nie przelewaj go zimną wodą.
2. Na patelni podduś pokrojony w paseczki boczek – do zarumienienia.
3. Dodaj bób, posiekaną natkę pietruszki (odrobinę zostaw do posypania), przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli go użyjesz).
4. Wszystko razem podsmaż. Dodaj makaron, wymieszaj, chwilę pozostaw na palniku.
5. Odstaw z ognia, dodaj śmietankę z roztrzepanymi żółtkami, serem i solą. Wymieszaj, żeby składniki się połączyły. W razie konieczności lekko podgrzej, ale tak, żeby nie powstała jajecznica.
6. Spaghetti podawaj posypane natką pietruszki.

Podziel się:

Oceń:

2025-06-03 14:38

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Kard. Sako w 1700. rocznicę Soboru Nicejskiego: ustalmy jedną datę Wielkanocy

2025-09-29 16:41

BP KEP

Do ustalenia jednej daty Wielkanocy dla wszystkich wyznawców Chrystusa wezwał chaldejski patriarcha Bagdadu kard. Louis Raphaël Sako. Różne daty uroczystości Zmartwychwstania Pańskiego są wynikiem korzystania z różnych kalendarzy przez chrześcijan Wschodu i Zachodu.

Więcej ...

Dla kogo żyję?

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 1, 47-51.

Więcej ...

Pierwsi lekarze z UKSW odebrali dyplomy

2025-09-30 08:15

UKSW

- Nasz patron przypomina, że człowiek jest największą wartością, jaką posiadamy, trzeba go naprawdę kochać i szanować jego godność. Hipokrates i kard. Stefan Wyszyński tworzą razem kompas, który powinien prowadzić każdego lekarza - zarówno wczoraj, dziś, jak i jutro - powiedział w czasie uroczystej graduacji pierwszego rocznika absolwentów kierunku lekarskiego Wydziału Medycznego. Collegium Medicum UKSW ks. prof. Ryszard Czekalski, rektor UKSW.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

Święta i uroczystości

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

Kim są najbardziej znani archaniołowie?

Święci i błogosławieni

Kim są najbardziej znani archaniołowie?

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Być w drodze z Jezusem!

Wiara

Być w drodze z Jezusem!

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Wiara

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Kościół

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Nowenna do św. Michała Archanioła

Wiara

Nowenna do św. Michała Archanioła

Bóg pomnaża dobro tych, którzy je czynią już teraz

Wiara

Bóg pomnaża dobro tych, którzy je czynią już teraz

24 września – wspomnienie odnalezienia ciała świętej...

Wiara

24 września – wspomnienie odnalezienia ciała świętej...