Przepis proponuje p. Henryka z Zamościa. Był on przekazywany z pokolenia na pokolenie w rodzinie jej męża. Do dzisiaj Józiowe pierogi są przysmakiem wypiekanym z okazji spotkań rodzinnych, szczególnie ulubionym przez wnuki.
75 dag mąki
4 dag drożdży
20 dag masła
½ szklanki śmietany
3 jajka
Farsz:
80 dag tłustego twarogu w kostce
20 dag kaszy gryczanej
2 łyżki masła
sól
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać drożdże i masło, posiekać nożem. Zrobić wianuszek, do środka wlać śmietanę, dodać 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła, odcedzić i wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z kaszą i uformować kulki. Ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać małe porcje, rozpłaszczać w dłoni, nakładać kulki farszu i zlepiać pierożki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować białkiem i ponakłuwać widelcem. Piec na rumiany kolor w temp. 200oC.
Doskonałe zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak i na zimno - w formie przekąski.
W dniu 20 czerwca 2024 r. w Kurii Diecezjalnej w Kielcach miały miejsce zmiany personalne. Decyzją Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego siedem parafii diecezji kieleckiej otrzymało nowych proboszczów.
Paulini zapraszają na pielgrzymkowy szlak na Jasną Górę
2024-06-25 19:14
BP @JasnaGóraNews/KAI
Karol Porwich/niedziela
- Jasna Góra nie ma wakacji - uśmiecha się rzecznik Sanktuarium o. Michał Bortnik i zapewnia, że paulini jak zawsze „z wielką gotowością otwierają drzwi Kaplicy Matki Bożej i bramy Jasnej Góry” przed „pątniczą rzeką”. Zakonnik podkreśla, że „po to tu jesteśmy, by ludzi prowadzić do Matki Najświętszej”. Paulini zapraszają na pielgrzymkowe szlaki, a te wiodą ze wszystkich zakątków Polski. Oprócz tych najbardziej tradycyjnych, sięgających początków istnienia częstochowskiego klasztoru, czyli pieszych, są i te dla rowerzystów, rolkowców czy pielgrzymów na koniach.